Вітаю Вас, Гість
Головна » 2017 » Листопад » 18 » «Свято хліба»
18:30
«Свято хліба»

Щороку у третю неділю листопада країна відзначає день сільських трудівників. Це світле свято всіх хліборобів, всіх працівників-аграріїв!

Давно так склалося в Україні, що хліб у хаті - це достаток, добробут, це і впевненість у завтрашньому дні.

Хоч би де людина не трудилась – у місті чи селі, на суші чи в морі – всі ми голосом серця завжди поєднані з тим, хто годує країну, чия невмируща доля – літо й зиму в полях під відкритим небом.

Їм, майстрам-хліборобам, вклоняємось і в будні, і в свята, їхню любов до землі несемо в серцях. Адже хвала хлібові – це щоразу хвала людині-творцеві, хвала життю й самій природі, такій безмірній у своїх щедротах.

Так, 17 листопада в КЗ «Новогригорівська ЗОШ І-ІІ ст.» відбулося справжнє свято української шкільної родини «Свято хліба» і ярмарок із солодкими виробами із тіста для учнів початкових класів.

Ведуча свята, Жук В.Г., звернулася до присутніх із запитанням: «Що найважливіше у житті?». Діти відповіли, що найціннішим є не золото і багатство, а хліб.

Адже в хлібі — праця і сила нашого народу!

З роду в рід народ наш виховує своїх дітей у пошані до хліба, прищеплює дітям поняття, що хліб святий. Не годилося розкидатися хлібом, не годилося змітати зі столу крихти – це суперечило народній моралі, це було образливим для душі хлібороба.

Діти переглянули цікаву відеопрезентацію «Шлях від зернини до хліба»

Захід урізноманітнили піснями у виконанні дівчаток 4 класу з кл.керівником (Жук В.Г.) «Килим кольористий», учні початкових класів виконали пісню про овочі «Щедрий урожай», учні 3 класу заспівали дитячу українську пісеньку «Па – па - патисон».

Впродовж свята діти грали в цікаві, пізнавальні ігри, відгадували та загадували загадки про хліб, танцювали.

Малеча 1-го класу були у захваті від рухливої танцювальної хвилинки «Вперед чотири кроки».

З уст ведучої, школярів лунали слова шани хлібові, вдячності працьовитим рукам, які його зростили. Виявляється, що в кожній родині є людина, яка має відношення до професії сільських трудівників.

Як пахне хліб? Ви знаєте , як пахне хліб?

Диханням сіяча, вогнем безсонних діб,

Трудом і творчістю, людським гарячим потом

Він пахне так, як пахнуть меду соти.

З труда важкого виросло зерно,

Із дум помислів-достаток, благо світу,

І хліб зійшов, як гімн весні і світу,

Запах в печі, як молоде вино.

Він пахне степом, сонцем у жнива.

Коли, мов князь, сповзає із лопати,

Вже хліб печуть і дух життя багатий

Поволі завойовує права.

Чи капустяний лист, чи лист в печі пече,

Чи хліб на двох, чи на велике місто.

Та пахне він завжди єдиним змістом,

Трудом безсонних ранків і ночей.

Завдяки цьому заходу діти поглибили свої знання про хліб, народні звичаї, пов’язані з хлібом; усвідомили дбайливе ставлення до хліба та повагу до хліборобів, трудівників поля.

Наприкінці свята всі діти, батьки, вчителі пригощалися хлібом у вигляді смачних виробів із борошна, які були виготовлені власноруч, щоб ніколи не втратити смаку українського хліба, щоб всі завжди були ситі й здорові, веселі і щасливі, щоб в усі віки на українському столі, на білій вишитій скатертині лежав, мов сонце, свіжий хліб!

Спасибі вам, у кого руки роботящі. Живіть же вічно в хліборобськім щасті. Хай хліб, як сонце сяє на столі, і у кожній хаті, у кожному селі. Низький уклін вам, руки золоті!

Переглядів: 322 | Додав: lena4 | Теги: «Свято хліба» | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: