Вітаю Вас, Гість
Головна » 2017 » Березень » 8 » Звідки взялося свято 8 березня?
09:10
Звідки взялося свято 8 березня?

Звідки взялося свято 8 березня? Його появі передувала низка історичних подій, як локального, так і світового масштабу. Сьогодні Міжнародний жіночий день офіційно визнаний святом.

Згідно з резолюцією ООН, повна назва свята 8-го березня звучить як «Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир». Спочатку основною ідеєю свята було рівність жіночих і чоловічих прав, а також емансипація.

Однією з найвідоміших версій походження свята вважається «Марш порожніх каструль».

8 березня 1857 співробітниці однієї з текстильних фабрик Нью-Йорка вийшли на вулицю з гаслами протесту проти неприйнятних умов праці та низької заробітної плати. У ті часи жіноча праця був низькооплачуваною. Крім того, жінки мали набагато менше прав, ніж чоловіки. Незважаючи на те, що історія досить популярна, офіційного підтвердження її правдоподібності не існує.

Аналогічна акція протесту прокотилася вулицями Нью-Йорка 8 березня 1908. Її організатором стала соціал-демократична жіноча організація, яка відстоювала ідею про рівноправність між чоловіками і жінками. У мітингу взяли участь більше п'ятнадцяти тисяч жінок. Варто відзначити, що саме в той день представники жіночої соціал-демократичної організації вперше зажадали від уряду надання жінкам права виборчого голосу.

В 1909 Соціалістична партія Америки оголосила про святкування першого національного жіночого дня. Ідею підтримали представника ряду європейських країн.

У 1910 році Клара Цеткін запропонувала заснувати офіційний міжнародний жіночий день. Згідно первісної ідеї, в цей день жінки всього світу повинні були проводити акції протесту, на яких планувалося оповіщати громадськість про свої проблеми.

Офіційно 8 березня було визнано міжнародним жіночим днем в 1921 році. Рішення було прийнято на Другій Комуністичній жіночій конференції.

В 1966 свято повністю втратило політичне забарвлення і за рішенням Президії Верховної Ради СРСР стало називатися «Міжнародним жіночим днем». Також 8 березня отримало статус вихідного дня. Крім республік СРСР, цей день став святковим в Гвінеї, Буркіна-Фасо, Анголі, Китаї, Камбоджі, Конго, Македонії, Непалі, Монголії, Лаосі, Уганді і Північній Кореї.

Переглядів: 380 | Додав: lena4 | Теги: традиція святкування 8 березня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: